Trött på...

... allt tjat om "Jag kommer hamna hos socialen" och andra stackars utförsäkrade personer. Om man inte har jobbat på 8 år ska man väl inte vara sjukskriven???? Då ska man vara pensionär! Man kan lika gärna börja jobba igen efter några år som pensionär som efter några år som sjukskriven. Vad är det för stigma om att man inte kommer tillbaka till arbete om man är pensionär men om man är sjukskriven? Dumheter. Om man behöver gå till läkaren för uppföljning lika ofta vid pension som vid sjukskrivning är det ingen som helst skillnad. Och de som är verkligt sjuka går ju till sin läkare med jämna mellanrum. No problem.

Dessutom är det sååå orättvist att somliga sjukdomar verkar leda till sjukskrivning i åratal, medan andra blir pensionärer mycket fortare. Jag tycker, i rättvisans och samhällsekonomins namn, att alla som har varit heltidssjukskrivna i t ex 2 år ska få pension. Men att det inte ska ses som pension utan som nån sorts långsiktig sjukersättning. För det är om man ser det som _pension_ som man kanske får svårt att koma tillbaka till arbete. Ordet hör ju ihop med det där tänkandet: "Nu arbetar jag inte längre", som ålderspensionärer kan unna sig. Men å andra sidan. Säg den verkligt sjuke som inte drömmer om att kunna arbeta, att kunna göra allt som normala människor kan, som ta hand om sin disk och dammsugning själv. Ibland drömmer jag t o m om mer eller mindre okvalificerade jobb som att sitta i en reception eller sortera papper i bokstavsordning!!! Och pengarna man vinner på att inte låta folk gå med sjukskrivning i åratal kan man ägna åt några som kontrollerar de "pensionerade" och se till att de inte är arbetsföra i smyg. Har man inget att dölja skäms man inte för om nån kollar en. Fast det skulle då vara om nån råkar kolla en den timme i veckan man verkar frisk, och inte de tre dagar man får ligga i sängen för att man dammsög. Men ni fattar.

Och "Jag kommer hamna hos socialen" är löjliga, vänstervridna skrämselrubriker. [Dessutom fattas det ett "att".] Om man får så lite i pension att man inte kan klara sig säger jag bara TOUGH LUCK! Vi kan faktiskt inte kräva av samhället att få behålla samma levnadsstandard som en som själv betalar för sig. Bostad och mat är egentligen allt man kan kräva. Det är inte statens ansvar att se till att jag kan åka till Thailand eller röka ett paket om dagen. Det är inte heller statens ansvar att se till att jag har råd att bo kvar i min paradvåning. Så bostad är såklart sannign med modifikation. Vi måste fatta att lite rim och reson måste in i debatten. Pengarna måste räcka, så alla måste ställa sig frågan: Vad är rimligt??? Det är inte rimligt att vara sjukskriven i 8 år. Då ska man pensioneras. Och tacka sin lycklgia stjärna för att man blev sjuk i Sverige, och inte i Långtbortistan, där man bara hade fått flytta hem till mamma och papas hydda och vara glad för det.

Inga kommentarer: