Filmrecension

Miss Austen Regrets


Detta ska föreställa en film om Jane Austens liv, men som inte tar upp vad den förra (Becoming Jane) handlade om, utan mer om hur hennes liv blev sedan hon börjat skriva och sälja böcker, och som maiden/spinster/frisinnad. Föreställa och föreställa, det ÄR en sån film, och rätt bra är den också!

Den har:

wit -- man ser spjuvern i Jane, sån hon måste ha varit för att kunna hitta på såna som Mrs Bennett och de andra dårarna

dansscener -- ingen riktig costume drama utan danser

klänningar och kappor -- fast inga bonnets utan snarare rätt fula hucklen

män -- fast bara regrets och could-have-been:s. Suck.

citatklassiker -- "bit of ivory" och "bound without affection" och andra citat från breven till Fanny förekommer, men inte så ihopklistrat att man reagerar negativt. Snarare känns det faktiskt verkligt äkta.

Jag har däremot två invändningar.

1. Jane verkar lite väl flirtig och barnslig emellanåt. Men vad sa Mozart-älskarna om honom efter den där filmen där han var helt rysk? Man får väl tåla lite...

2. En Jane Austen med rynkor runt ögonen och inget smink, sån vill jag inte se henne. Jag vill se henne som en blandning av alla hennes heroines, en som får sin Darcy/Knightley/you-get-the-drift. Men som hon själv säger, för att få en som mr Darcy måste man make him up. Lite sorgligt, men ändå ur hennes perspektiv nödvändigt. Skulle jag ha sålt mig för pengar, frågar hon sin mamma, som -- visserligen i ett agitated stage, men ändå -- svarar det hemska Ja.

Att hitta nån att älska är inte det lättaste, och att han sen måste ha pengar, det var den tidens skam. Hon fick inte ens förhandla själv med förlaget, för det var... vad var det för ord de använde??? Inte respectable i alla fall. Trots att feminismen idag har svängt med pendeln alldeles för långt åt manshat, så var denna tidens levnadsförutsättningar i alla fall i sanning en kvinnofälla. Filmen visar det ur både Janes och Fannys perspektiv. Pengar å kärlek, kärlek å pengar. Båda i kombination med varandra är väl bäst...

Så de som gillar Jane Austen och/eller costume dramas (det tror visst Amazon att någon manlig person i min närhet gör efter att han köpte två filmer till mig i present och numera alltid får mailtips om andra custume dramas. Haha!) ska absolut se filmen. Ni andra kan ju omvända er.

Filmsnutt här:

P.S. Om ni skyndar er (?) får ni den för ynka 120.50 inkl frakt från Amazon.

P.S. Riktiga fantaster känner igen Jane som [____________________] från filmen [________________________].

Inga kommentarer: