Kläder

Jag har lite för lite söndagskläder så jag ska se om jag kan hitta nån kjol och ett par överdelar på Farsta C senare idag. Har rabattcheckar till H&M, KappAhl och Lindex, så det lovar väl gott. Och så finns det ju reakläder kvar förhoppningsvis. Vill egentligen inte lägga ut en enda krona på "fet-kläder" men måste man så måste man.

Läste lite på KappAhls blogg och fastnade för ett inlägg om miljö. Är ingalunda en miljöhysteria, men jag tycker att man ska lägga i alla fall två strån i kors för att inte göra onödiga dumheter mot miljön. Det stod om kläders miljöpåverkan:

[Bild: KappAhl]
Klädkonsumenten framställs ofta som en stor miljöbov. Är det verkligen så? KappAhl har låtit en civilingenjör från Lunds Tekniska Högskola göra en klimatanalys av två bomullsplagg, ur ett livscykelperspektiv. Vi fick följa plaggen från odling, via tillverkning i Kina, transport, distribution och butikshantering, till dess att kunden hade använt och slutligen kasserat plagget.

Koldioxidutsläppen från 1 kg bomullsbyxor är 16 kg. Det motsvarar koldioxidutsläppen från:
0,7 kg nötkött
3,5 kg kyckling
8 mils bilkörning

Koldioxidutsläppen för 1 kg T-shirt (= ca 3 st. t-shirts) är 27 kg. Det motsvarar koldioxidutsläppen från:
1,1 kg nötkött
6 kg kyckling
12 mils bilkörning

Vi konsumerar ca 9 kg kläder per år och person i Sverige. Jämfört med hur mycket kött vi äter eller hur mycket bil vi kör, är kläderna inte några miljövärstingar. Här kommer några tips på vad du själv kan göra för att minska din klimatpåverkan:

Åk kommunalt!
Vårda dina kläder miljörätt!
Sälj eller ge bort dina avlagda kläder!
Återanvänd plastpåsen eller skaffa dig en shoppingkasse!
Drick kranvatten!
Ät vegetariskt minst en dag i veckan!
Köp grönsaker efter säsong!
Handla hos företag som tar miljöansvar!

Inga kommentarer: