Våldtäkt

Våldtäkt är oacceptabelt och förfärligt. Så är det bara.

Sverige har flest anmälda våldtäkter i Europa (46 per 100 000 invånare) - dubbelt så många som "tvåan" England (23 per 100 000 invånare) och fyra gånger så många som övriga Norden samt Tyskland och Frankrike. (Läs hela artikeln från TT i SvD.)

"De höga anmälningstalen i Sverige beror inte enbart på att man här har hög benägenhet att anmäla och att man även anmäler övergrepp av lindrigare slag.

Tvärtom, slår forskarna fast, tycks våldtäkter vara ett mer frekvent brott i Sverige än i länderna på kontinenten...

Tidig sexdebut, hög alkoholkonsumtion, 'fri sexualitet' och 'rätten till ett sent nej' ger helt enkelt fler våldtäkter, enligt studien."

Jag köper inte vänsterfeminismens devis med kvinnors rättigheter att göra vad de vill, klä sig hur de vill, vara var de vill när de vill, eller dricka hur mycket de vill. I ett perfekt samhälle finns det inga våldtäktsmän, ficktjuvar eller ekobrottslingar. Men eftersom vi inte lever i ett perfekt samhälle är det individens ansvar att skydda sig. Man ropar inte ut sin bankomatkod, man har inte tusenlappar i plånboken i sin öppna handväska i rusningstrafik i tunnelbanan (i nåt land), man dricker sig inte redlös och räknar med att andra druckna (med därmed minskad rättskänsla och konsekvensförståelse) ska låta bli att göra något fel mot en. Ingen har rätt att stjäla ens pengar eller ens oskuld, men var och en har en plikt att inte bete sig huvudlöst.

Jag är glad att studien kom till slutsatserna att ansvarslöshet ökar risken för våldtäkt. Inte så att vi kan skuldbelägga våldtäktsoffren, men så att tjejer kan förstå hur de kan undvika att bli våldtagna. En stupfull 14-åring som raglar ensam är en olycka som väntar på att hända. Jag känner djupt förakt för den som personifierar den "olyckan" och våldtar henne, men vi får inte göra det så lätt att bli den personen.

Inga kommentarer: