Grattis på nationaldagen

Började filosofera och tänka på allt jag älskar med Sverige. Sen spreds tankarna till vad jag skulle sakna med Sverige och sen till vad folk nog tror om Sverige. Det blev en lång, underbar tirad av svenskheter. Grattis på nationaldagen!

1. Flaggan såklart. Svenskast av det svenska. Bara man åker till Danmark och ser en annan flagga på flaggstängerna ser det helt underligt ut.

2. Dalahästar. Nusnäs. Se på när de karvar och målar dem. Betala dyrt i presentshoppen på Arlanda.

3. Midsommarstång. Äkta fallos. Vuxna människor som dansar en underlig folkdans om grodor. (Tyvärr brukar vädret också vara som på bilden!)

4. Kungafamiljen i Sverigedräkt. Jag blir nästan tårögd.

5. Fast ännu hellre kungafamiljen i balblåsor! Foto från senaste nobelfesten. Nobelfesten får nästan en egen punkt, eller, det fick den ju nu.

6. Vår största export: ABBA

7. Vår näst största export: Ingemar Stenmark. "Sverige står stilla när Stenmark åker." Mamma brukade ha TV:n på och sluta diska när han åkte.

8. Okejdå, Björn Borg också. Och hans gamla kallingar.

9. IKEA is IKEA is IKEA. Everywhere.

10. Och om man vet lite mer om Sverige så har man kanske hört det konstiga namnet Pukeberg och tar sig en tur till Glasriket (guidad av pappa).

11. Man vet i alla fall att svenska tjejer är snyggast i världen och att alla är blonda och blåögda.

12. Smågodis brukar folk sakna när de flyttar utomlands. Fast en gång hittade jag Malacos röda bär (Swedish berries) i en mall i SLC.

13. Alla svenskar bor i en sån här liten röd stuga med vita knutar. Och flaggstång.

14. Och inuti ser det ut såhär -- vitt, gustaviansk, smakfullt.

15. Naturen i Sverige är speciell. Flaggan ser ut som fotot nedan, med de snuskigt färgrika rapsfälten till den proppfulla himlen. And yes, we have electricity in Sweden. Och toalettpapper, trots vad Michaelas kompis' syster bestämt påstod.

16. På mer exotiska breddgrader är vi kända för att ha snö. Det har vi. Dock har vi inga isbjörnar på vägarna.

17. Men vi får vitsippehav varje vår. Då spritter det i hjärtat!

18. Och vi har riktiga hav, typ överallt. Där öarna i skärgården, åtminstone på min sida, framsidan, ser ut som gamla människors rynkiga hud.

19. Där vi inte har hav har vi sjöar, också typ överallt. De är trevligare att bada i tycker jag. Tång, maneter och sjögräs är blaj.

20. Vi åker gärna skidor på vintern. Vi kan gå och stå på snö sen barnsben, till skillnad från mer exotiska folk, som danskar, som slår ihjäl sig i barnbacken.

21. Under den långa, depressionsgivande vintern räddas vi av alla ljus vi tänder inomhus. En gammal träljusstake är det juligaste som finns.

22. Fast det är rätt läckert när folk blir djärva och börja pimpa sina julprydnader. Såna är vi, svenskarna. Traditionsälskande, men nydanande.

23. Det säljs ca 25 miljoner julstjärnor varje jul. Siffran hittade jag på, men den stämmer nog.

24. Att dricka varm O'boy närm an kommer in efter pulkaåktningen/skidturen är ljuvligt. Varmt socker i ådrorna! Kan inte ersättas med utrikisk chokladmjölk: smakar inte "rätt".

25. Annars är vi rätt ensamma om vår Marabou. Godast i världen, om vi får säga själva. Kan dock hända att belgisk och schweizisk är finare, och sen de ändrade receptet på Marabou mjölkchoklad nån gång på 80-talet är det några som grymtar lite, men Marabou smakar Sverige, så är det bara.

26. Den ädlaste drycken som till och med klår O'Boy är dock hemmagjord flädersaft. Även stulna klasar blir god saft, så beroendeframkallande är elixiret. Fråga pappa vad han gjorde ute med stegen förra sommaren. "Inget?"

27. I Sverige består en riktig frukost av kokt ägg, apelsinjuice, sockrad fruktyoghurt, havregrynsgröt med hjortronsylt och mjölk, och två limpmackor med hushållsost och tomat. Det längst till vänster vet jag inte vad det är, och den som fortfarande är hungrig efter detta kan få fruktsalladen till höger i efterrätt.

28. Lika svenskt (?!) är färska, solvarma jordgubbar. Självplock eller polackplock smakar nästan lika gott.

29. Matjessill (men var é gräslöken??) är typisk (mid-)sommarmat. Äter bara ett par bitar inlagd sill, gärna senapssill, några gånger om året, men så har jag ju bruna ögon också och är väl kanske inte helt svensk heller.

30. IKEA:s köttbullar (Mamma Scans) är bara för utlänningar. Hemtrillade ska de vara, fast man ska ha kokta morotsslantar till, inte broccoli. Säger mormor.

31. På julbordet börjar man med sill och tar köttbullarna nånstans i mitten. Efter Kalle klockan 3.

32. Julmust heter nuförtiden också påskmust, och jag undrar när sommarmusten ska lanseras.

33. Nu blir det allvar, för nu snackar vi semlor. Kan orsaka allvarlig abstinens.

34. Prinsesstårta likaså. Fast vissa svenskar gillar inte locket. Men det är OK.

35. Och vi ska inte tala om kanelbullar. Vissa svenska barn har snuttefiltar som ska lukta kanelbulle. Hade. Eller så skulle hon ha det idag också, om hon bara bakade kanelbullar nån gång. [Pavlovs hund dreglar nu vid tangentbordet åt detta foto!]

36. En personlig favorit på svenskaste-listan är Kristina från Duvemåla. Texterna och musiken har fångat så otroligt mycket av det som är Sverige för mig.

37. Till exempel "Ljusa kvällar om våren". Vi har verkligen speciellt ljus i Sverige. Nu, såhär nära midsommar, börjar det bli ljust igen nån gång lite efter två på natten bara.

38. Men vi har också, trots att varken Moberg eller Björn och Benny skrev om det, mörka kvällar om vintern. Vi har sånger om det också. "Tänd ett ljus, och låt det brinna..."

39. Hoppet mellan mörka kvällar och Flumeride är stort så jag försöker inte ens överbrygga det. Två sidor av det svenska myntet? Liseberg är barndom och svenskhet för mig. Ni andra har kanske minnen från Grönan och Tivoli och Skara sommarland, men sommarminnen från barndomen känns hur som helst patriotiska.

40. Alla svenskar med självaktningsstor trädgård har en hammock. Den gungar man barnbarnen eller mormor i. M&P har just köpt en ny, efter att ha varit utan i några år när de bara hade balkong. Jag saknar en, men jag har också bara balkong. Det skulle se lite fult ut från vardagsrummet med det där schabraket utanför, men annars hade jag investerat för länge sen. Ligga i hammocken och läsa är gudomligt. Invirad i filt under sommarregnet är också härligt, om man har regnskydd vill säga.

41. Jag gillar att vi svenskar är lite fega. Det gör att vi lyder lagar och inte lever så farligt. Det är svenskt att ha på sig bilbältet och gå på grön gubbe.

42. Men den här bilden får symbolisera det försiktiga upproret som svensken har i sig. Statyn Pinocchio har blivit extremt debatterad i Borås, där den nu till slut står. Trots att vi är fega kan vi ibland ändå göra som vi vill och bryta mönstret lite.

43. Mitt sista Sverigefoto är också ett barndomsminne. Detta är Gåsevadholms rosa slott, dit vi brukade cykla som familj när jag var barn. Ett av mina favoritminnen faktiskt, helt i klass med Liseberg.

Källor: Alla foton är bara googlade.

(Jag har förresten svettats och frusit om vartannat idag. Och jag orkade knappt stå upp när pappa kom hit med middag. M har smittat mig. Hostar, men snorar inte. Har ont i halsen, men inte så värst ont i huvudet. Lite måste jag ju klaga, men det här är den lindrigaste sjuka jag haft på evigheter! Men jag såg lite nationaldagsfirande på både 1:an och 4:an.)

3 kommentarer:

Ulrika sa...

Helt underbara bilder!!! Tack bästa Anja! Kan bara påpeka att som utlandsboende och patriotisk amerikan så känner jag mig samtidigt svenskare än någonsin! Hoppas att vi ses i sommar!

AL sa...

vilket bra sätt att fira nationaldagen!

Stina sa...

Förstklassigt! Tack!