Utopi

Jag har hört nån gång, och blev påmind om det nyss, att summan som behövs för att halvera barnadödligheten i världen är samma summa som används på smink under ett år.

Jag skulle gärna låta bli att köpa smink under ett år!

Frågan är om man skulle skjuta problemet framför sig, och att om 50% fler barn överlevde spädbarnsåldern, skulle de då istället få svälta ihjäl mellan 1-2 års ålder? Eller dö av mässlingen eller nåt?

Det är svårt det här med fattiga människor. Jag tror att alla normala människor skulle vilja avstå något för att hjälpa till, om man visste att det skulle få det önskade resultatet och inte att det skulle gå åt till byråkrati. Men det behövs en sorts central ledarroll som får alla med sig. Idag finns ingen sådan.

Tänk, en osjälvisk världsledare som sa (och folk lyssnade!): I år köper ingen smink, och så har vi räddat alla barn. Nästa år köper folk kaffe ute bara månd-torsdag, och så botar vi mässlingen. Nästa år tar folk med sig egen kasse till mataffären och så botar vi MS, Alzheimers, Parkinsons, cancer och aids. Året efter det köper alla en extra bok på bokrean. Pengarna från den går till fattiga och såna som inte kan läsa, och så har vi utrotat analfabetismen i hela världen Och sen tar alla cykeln eller de egna benen till jobbet/pendeln/tågstationen, och så har vi minskat fetman med 50% och fått ner världens västkolesterol och höga blodtryck. Summan för alla oanvända statiner och blodtrycksmediciner kan då användas för att lösa nån omöjlig medicinsk, kemisk, fysisk gåta som vetenskapsmännen har kämpat med i många år och som jag inte begriper mig på. Efter det slutar alla slänga mat och äter upp sina rester, och växthuseffekten stoppas, plus att ingen i världen längre behöver svälta. Sen är det söndag och då går världen i kyrkan och alla kramar alla och ingen krigar och ingen tycker att nån annan religion är idiotisk eller bör utrotas.

Och eftersom jag kom på idén så får jag tre önskningar uppfyllda, och då önskar jag mig att bli frisk, att Mikael och jag inte ska vara så barskrapade, och att alla i min familj ska vara lyckliga och ha vad de behöver.

Och sen sover jag gott, utan sömnmedicin, varje natt, under resten av mitt liv. Med Mikael.

Utopia, I'm kicking your ass!

1 kommentar:

Stina sa...

Jag tycker om din utopi. Frågan är om smink- och kaffeproducenterna osv. gör det.. SJ gör det nog i alla fall =)