Vadfalls??

Afonblaskan rapporterar (jag länkar inte för att inte uppmuntra trafik från min blogg till Aft, men ni vet ju själva hur man hittar dit om ni vill läsa artikeln i sin "helhet", även om den inte var särskilt hel):

"Kvinnor som får missfall i mormontäta Utah, USA, kan bli åtalade för mord och dömda till fängelse.

Den nya lagen ska stoppa illegala aborter men kan också göra det brottsligt att ta ett glas vin eller gå på halt underlag under graviditeten."

Är de inte kloka, tänker jag? Och så läser jag vidare. För det måste ju komma nån sorts rimlighet i artikelns innehåll, hoppas man. Det kan nästan inte vara sant, eller så har Aftonblaskan vridit till det.

Och jo, visst fortsätter det:

"Lagen växte fram efter att en 17-årig gravid kvinna betalade en man drygt 1000 kronor för att misshandla henne så att fostret skulle dö.

Hon var då gravid i sjunde månaden och förhindrade abort på laglig väg.

Barnet föddes en tid efteråt och adopterades bort.

När mannen som misshandlade dömdes till fängelse upptäckte åklagaren att kvinnan inte kunde dömas för något brott."


Visst låter det vansinnigt att fängsla en kvinna för att hon hämtade posten i snön, halkade och fick missfall, men det är ju inte heller rätt att man ska kunna beordra misshandel/mord och inte kunna dömas för det.

Kritiker undrar: "Vad händer om en våldsam make misshandlar sin gravida fru så att fostret dör? Ska det klassas som en vårdslös handling och därmed vara straffbart att leva med sin man?"

Jag vet inte vilket ord jag vill använda, och straffbart låter för direkt, men visst är det ett fel att leva med en våldsam man och riskera sina barns liv, i magen eller utanför.

Jag säger: Kör på med lagen. Men skriv den noggrannt.

Fast å andra sidan, vilken ämbetsman med hjärnan kvar i huvudet är intresserad av att åtala och sätta en i övrigt god mor i fängelse för att hon får missfall? Det resonemnaget faller ju på sin egen orimlighet.

Inga kommentarer: