Rättvist?

Har nyligen gått med i en grupp på Fejan som heter Rättviseförmedlingen. Till skillnad från feminism, som verkar handla om att få fram kvinnor till vilket pris som helst, så handlar Rättviseförmedlingen om att få fram andra människor än vanligt till olika saker. Om det brukar vara män som pratar om X, så efterlyser de en kvinna, och tvärtom. Eller en utlandsfödd istället för nordbo osv osv. Genialt!

Se bara:

Rättviseförmedlingen letar nu efter en kvinna med kunskap om och engagemang i det grekiska språket och antik grekisk kultur som skulle passa för att prata om det i ett tv-sammanhang. Tipsa med namn och kort info nedan! [Här är några av svaren:]

Alexandra Pascalidou!

Ulrika Stahre, inte helt aktuella kunskaper kanske men dock. ulrika.stahre@aftonbladet.se (konstredaktör på kulturen)

Jag vet vem som är perfekt! Kiriaki Christoforidis muntlig berättare/föreläsare med rötter i Grekland och sagor som specialitet. http://www.kiriakifolkochsagor.se/

Eva-Carin Gerö - professor i grekiska vid Stockholms universitet!

Europaparlamentariker Cecilia Wikström har varit bosatt i Grekland, talar flytande grekiska och är väl insatt i grekisk kultur. Hon var som riksdagsledamot vice ordförande i Kulturutskottet om det är den sortens kultur som åsyftas.

Annars är Susanne Carlsson på Uppsala universitet, Institutionen för arkeologi och antik historia insatt i det antika Grekland: http://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:305809

Margaretha Rossholm Lagerlöf. Professor i konstvetenskap vid Stockhoms Universitet. Skrivit en bok om parthenonskulpturer mm.


Carole Gillis heter en jättebra lärare i Antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet. http://www.ark.lu.se/o.o.i.s?id=8663&sid=60&lang=se

http://svensk-grekiska.sallskapet.dinstudio.se/text1_6.html

Journalisten Irini Mavroudis har stor kunskap om grekland, och pratar själv grekiska. Finns här på facebook

Madeleine von Heland, tf professor och konstvetare "kulturvetare med inriktning mot konsthistoria. Med konsten och litteraturen som utgångspunkt forskar hon bland annat om kommunikation samt epokskiften genom tiderna. Hon lägger särskilt vikt vid den samhällsomvandling som nu pågår. " (http://www.doctour.se/network.htm#Heland)

Elin Roumeliotou, journalist, jobbat/jobbar på svt och Sveriges Radio bl.a. Kulturig person och smart och snäll.

Dimitra Polidis; trevlig och kunnig museipedagog på Medelhavsmuseet. Hon har bl.a. pratat om kläder under antiken i radioprogrammet Stil.

Eja Nilsson kan mycket om Grekland och grekisk kultur.


Det här tycker jag är jämlikhet på bästa nivå!

Jag tror att man också kan gå in på Rättviseförmedlingens hemsida för att läsa mer.

Själv tycker jag det är en jättebra idé, såvida man inte -- som med allt annat -- drar den till sin spets och till varje pris ska ha en o-normal person i alla upptänkliga mediasituationer och ämnen. Men att ge uppstickare chansen är bra, vare sig de är män eller kvinnor i ett könsdomierat yrke, eller bara har svårt att hävda sig mot ... ni vet.

Inga kommentarer: