Matexperiment

Mikael plockade ner nåt kilo fransyska i kundvagnen på ICA Maxi härom dagen, så igår skulle jag laga gryta på den. Gryta och stek är vuxenmat, och den enda gången förut jag gjort köttgryta hade jag köpt en enportionsbytta med färdigkapade grytbitar på Ica i Borås för hundra år sen. Men jag glodde litet på nätet och bestämde mig sedan för ett recept av Tina Nordström. Har inte kvar länken.

Först skulle man smälta 2 msk socker i en kastrull. Det gick å det allvarligaste åt skogen i bägge kastrullerna jag försökte med (och det var inte roligt att försöka diska bort ett lager med smält, stelnat socker i varje kastrull!) så till slut gjorde jag allt i fel ordning -- hällde först i vinet (mer om det sen) och sen buljongtärningen och efter Mikaels tips, lite sirap istället.

Sen skar jag små fina lökar, morötter och en liten bit kålrot, mosade ett par vitlöksklyftor (det stod EN vitlök i receptet men det tyckte jag lät helt vansinnigt!) och började skära köttet. Det var hårt arbete! Jag tycker blodådror är lite äckliga, och en var stor som en blyertspenna. Nästan. Och så var det vita, hårda grejer som jag inte tror var fett men inte vågade tänka efter mer vad det var. Jag ansade i alla fall som en gammal bondmora.

Och så var det det där med vinet. Det är en historia i sig. Vi har haft en liten flaska rött vin i skafferiet i ett år. Före det har den bott hos Mikael minst lika länge. Jag tror han flyttade med sig den från huset, och hur länge den har stått där är det ingen som vet. Jo, kanske någon, men det spelar ingen roll. Jag vet verkligen inget om att laga mat med vin i, så jag tänkte att en höstig köttgryta är rätt safe att börja med. Och det stod ju "en flaska vin" i receptet. När jag sköljde ur flaskan inför glasinsamlingen under diskhon stank det! Men själva grytan stinker inte vin, men vi smakade aldrig, för den hade kokat färdigt först klockan 21.00.

Men flaskan. Det var ju en riktig flaska med kork. Har vi nån korkskruv? Såklart inte. Mikael tog till slut (efter lite rotande och funderande bland verktygen) fram två långa skruvar med "djupa gängor" som han borrade ner i korken med borrmaskinen. Sen fäste han nån sorts ståltråd, i tre lager, runt skruvhuvudena och drog sedan, med öglan av ståltråden fäst runt en tång. Som fick ränder av ståltråden. Han drog så han nästan skakade, och han är en stark man. Tydligen sitter korkar stenhårt. Men han fick till slut ut den, utan projektilande i bostadsområdet.


När jag tog kortet på korken och han hörde ljudet och frågade vad, och jag berättade att jag skulle berätta om korken, tyckte han att jag skulle vidga mitt livs horisont. Men vidare än såhär tål jag inte utan att bli speedad. Jag har aldrig nånsin sett någon borra i en kork förut, så det var en väldigt spännande erfarenhet.

Annars har vi mest ägnat gårdagen åt några olika ämbetsgrejer -- planerat en hemafton för ensamstående vuxna den 13 dec (och nej, M ska inte vara stjärngosse) och förberett lektionen till dagens kurs i Celestialt äktenskap. Vi skulle ha lektion tre, och när vi läser den så handlar den om sex. Haha. Vilken tur vi har. Jaja, så var det matlagningen, jag har också plockat ut pappersåtervinningen från skåpet under diskbänken. Dörren gick inte att stänga längre. Mycket reklam i december! Och så har jag rensat två hyacinter från jord och satt i glasvaser. Det tycker jag är så vackert, och nu kanske de börjar växa och lukta också. Så har de uppfyllt sin skapelses mått. Men Mikael säger till mig att jag nog tog i för mycket. OM jag har. I fredags var jag helt slut och fick ligga i soffan hela dagen, och så fort man har ett uns energi så använder man upp mer än det unset man har. Stupid.

Men nu ska jag försöka varva ner.

Förresten, stackars Belven har haft inbrott. De lämnade kvar hennes jobbdator (de hade tagit två stycken hos grannen), hennes diamantring (värd 14 000:-), men tog hennes UK-medaljong. Och så rev de ut och trampade på deras tempelkläder bland annat. Men karlen lämnade ett finfint skoavtryck på Robs vita slips, så synden straffar sig genast. De hade också tagit prima fingeravtryck. Och polisen kom superfort -- för de var och utredde ett inbrott som nyss skett i samma område... Tror deras PS3 försvann också. Jag antar att farfars guldbelagda 5-öringssmycke som jag har haft sedan jag var 2 år och som jag gav till Ellen i födelsedagspresent för att hon aldrig har träffat farfar också försvann.  Men man kan alltid säga att det kunde varit värre.

P.S. Vi åt grytan till middag idag. Bekvämt med färdig mat -- bara att reda såsen och koka ris -- men jag hade nog gillat grytan bättre utan vin.

1 kommentar:

AL sa...

Vilken bell clean kommentar. Livets korisont. En kork på tangentbordet. Kanske måste rama in de orden. Tillsammans med bilden.