Utan regler? Utan straff?

Jag hörde en sån cool berättelse i söndags, som lär ska vara sann (fast jag inte kan hitta den nånstans): I Washington är det så fullt med diplomater att p-vakterna bara går förbi deras bilar. (Man får lov att ge böter till en person med diplimatisk immunitet, men man kan inte göra något för att få personen att betala dem.Var det på wikipedia jag läste att jänkarna har trängselavgiftsskulder i London för miljontals dollar? Och Kuwait leder ligan med obetalda p-böter med över 100 st per person i Washington, tätt följt av Egypten. Men tillbaka till historien.) Men så kom en p-vakt förbi en diplomatbil med betald p-lapp i rutan och blev så förvånad att han började kolla bilen. Den långa historien kort slutar med att det visade sig att föraren var spion, som inte ville väcka uppmärksamhet. Men genom att inte följa det "gängse" utan det "rätta", drog han till sig uppmärksamheten.

Jag har letat efter historien på nätet och läst en hel del om diplomatisk immunitet, bland annat här. Intressant.

"Knugen" har ju visst nån sorts åtalsfrihet, vilket kanske kan jämföras. Man har i alla fall hört om kungahusets p-böter som aldrig betalas.

Vilket får mig att tänka på lagar och straff. Kan man inte straffa någon för ett brott så finns ingen anledning att inte begå det brottet. Det är därför brottslingar kan fråntas sin diplomatiska immunitet i gästlandet och straffas för brott som inte har med deras diplomatiska utövning att göra, t ex mord (som jag har läst om ett par gånger, men framförallt rattfylla som ledde till mord). Annars hade väl diplomat varit det självklara yrkesvalet för både knarkkungar och trafficking-daddies.

Men det där med kungafamiljen. Jag tycker gott de kan betala sina böter. Man förstår om det är svårt att åka fem varv runt ett visst ställe och leta parkeringsplats, och vid det laget har ens besöksmål fyllts av papparazzi. Jo, det fattar jag. Men en del av de där miljonerna kan väl gå till p-böter? Jag trodde aldrig jag skulle säga det ordet, men det är solidariskt mot folket att respektera vårt lands lagar. Och bryter man mot dem får man väl i alla fall betala böterna?

Skrämmer nästan mig själv med dessa republikana känslor. Bäst jag går och snyter mig i tapeten, som gveven.

Inga kommentarer: