Nyår på göteborgska

Man vet att man har varit på rätt nyårsfest när man mitt i bordskonversationen, bokstavligen från diametralt motsatta hörnet av bordet (det vill säga över cirka 10 personers samtal), hör ordet KURTSAFT. Ni tror mig väl knappast? Av sex par på vår nyårsfest var sex personer från Göteborg. Då går saker och ting rätt till :) (Kan man förresten räkna Annya Hägglund som göteborgare? Jag gjorde i alla fall nyss det. Det var Rolf som pratade om kurtsaft och han är ju äkta.)

Och för er oinvigda så betyder kurtsaft svag saft. Kommer från Kurt Persson. Måste ha med den sidan av Mårdbys att göra. Vet inte om Kurt brukar göra svag saft. Jag har glömt bakgrunden till detta utomordentligt käcka ny-etymologiska uttryck.

Men heja Göteborg i alla fall.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Hahahaha! Kurtsaft, ja det kommer från min morfar. Han brukade göra saft som var det svagaste du kan tänka dig förr i världen, därav uttrycket som blivit så märkligt vida känt. Men sen det blivit ett sådant rabalder om det, kan jag tillägga att han sällan gör sådan saft nu. I alla fall inte sist han bjöd mig. =)

Villeosagamamman sa...

Haha, Hanna skrev precis det jag skulle skriva! Måste bara tillägga att det är ganska coolt att ett uttryck som är närapå färdigt för SAOL kommer från en person som är så pass tillbakadragen som vår underbara morfar.