Redigerar

Har gått igenom min novell fyra gånger, varje gång med olika mål. Stavningskontrollerade gjorde jag det första jag gjorde, inte för att jag brukar stava fel men däremot stava slarvigt! Och stavfel stör mig så mycket att jag inte kan fortsätta. Sen har jag letat efter semikolon (mamma hittade några innan jag kom på att ta bort resten också, när jag ändå höll på) och tankstreck, letat efter "väldigt" och "mycket" (fanns fyra mycket och inga väldigt, men mycket syftade inte på adjektiven, så jag klarade mig!) och stilbrottsordkombinationer. Typ korkad och ytterligt.

Kom också på hur jag skulle göra slutet tydligare. Det var verkligen en förbättring! Mamma tänkte nämligen in en grej som jag inte hade avsett, men nu står det tydligare vad som är meningen att man ska tänka eller förstå av händelseförloppet. Typ. Mikael har också läst, förutom mamma, och hade också bra synpunkter.

Orkar inte mer nu, men jag glor lite efter redigeringstips på olika skrivsajter och gör en lista på vad jag ska göra imorgon:

Verb -- kan jag göra dem starkare? Behöver jag tona ner dramatiken ibland?

Kan jag styrka ord? Göra stycken kortare? Meningar delas på hälften? Oftast behöver man inte säga rent ut till läsaren vad den ska tänka, för om man har beskrivit det bra så är det precis vad läsaren tänker i alla fall.

Har jag använt passiv form när jag kan använda aktiv?

Jag har väl inte skrivit fjantiga ersättningar för sade?

Adverb? Ska strykas! Show, not tell!

Övergångsord? Som "eftersom" och sånt. Bra för att tydliggöra tankegångar. Hade en gång en sån lista som var grym. Bara att pick and choose, och de stod dessutom sorterade efter funktion. Den listan skulle man ha nu! Kanske finns liknande på nätet.

Sen ska jag läsa högt och se hur det "flödar".

Imorgon. Ojojoj. Har lördag på mig också, men på söndag måste det postas.

Sen ska jag inte sticka under stol med att det är en grej som är farligt lik tillbakablick och som är förbjudet om man inte vill döda tempot. Men eftersom jag vill börja in medias res med novellens huvudhändelse och orsaken till allt annat, vill jag inte börja strikt kronologiskt. Får se hur jag ska lösa det där med tiden. Det är väl ett ganska stort frågetecken jämför med adverbletning, men det tar jag som sagt imorgon.

I alla fall är jag rätt nöjd. Och jag har ju redan blivit refuserad en gång, så nu är jag redo för storslam :)

1 kommentar:

~Michaela sa...

Lycka till, glöm inte mig när du blir kändis o rik ;)