Frågor


Hittade en eller ett par sajter med typiska jobbintervjufrågor. Jag blir såklart sugen på att svara på frågorna, ni vet ju att jag inte kan motstå sånt.

 What motivates you to put forth your greatest effort? Describe a situation in which you did so.
En intressant fråga. Mikael och jag har pratat om det här flera gånger. Jag tror jag har ganska stark egendrift. Stark pliktkänsla, ansvarstagande, kör tills jag stupar. Men det är inte alltid smartast. Ibland behöver man stanna upp och bara andas.

 How do you determine or evaluate success?
Eftersom jag är totalt oframgångsrik med vanliga mått mätt, så har jag blivit tvungen att ändra min syn på mig själv som lyckad för det jag gör till lyckad för det jag är. Ingen lätt sak! Ibland sitter det gamla tänket kvar, men jag tycker nog att framgång nuförtiden är att lära sig av sitt liv. Att göra bättre nästa gång. Att älska mer, påverka sin omedelbara närmiljö till det bättre, även på till synes pyttesmå sätt, det tror jag är framgång för mig. Och ett snyggt nagellack.

 Describe your most rewarding college experience.
Kanske när jag fick VG direkt på både min kandidat- och magisteruppsats utan att ha använt mina handledartimmar för att jag var sjuk, men också från högstadiet: En gång fick jag 118 av 118 på ett franskaprov. Och i gymnasiet fick jag bäst resultat på hela skolan i centralprovet i franska. (Och ändå blev det engelska?!)

 What led you to choose your or field of study?
Har alltid älskat språk och avskytt naturämnen. Inte ens historia lockar mig, som ju annars brukar höra ihop med humanioraintresse. I skolan hade jag lite olika favoritspråk, beroende på om läraren var bra eller inte, men spanska och franska var roligast. Svenska, både litteratur och grammatik, var pest, och latin rätt blaha, och engelska alltid för tråkigt. Sen bodde jag i Basel i tre månader och förälskade mig i tyska, tentade av gymnasietyskan efter en sommar med grammatikboken i knät, spola framåt lite till, och så började jag läsa tyska på universitetet. Faktiskt för att jag kom hem från England sjuk utan att ha sökt in, och det var platser kvar i tyskaklassen, som pappa fixade in mig på. Det blev snabbt klart att min kärlek till tyskan inte räckte för fleråriga heltidsstudier i ämnet (även om jag fick bättre poäng på inträdesprovet än RM, som hade bott i Tyskland i mer än två år, skryt skryt) och pö om pö blev det engelska istället. A-kursen var som gymnasieengelskan tyckte jag, lite för grundläggande och bred. Men redan på B-nivån började det bli roligare och mer djuplodande. Vid C-nivån var jag frälst och drömde om att doktorera. Det gör jag fortfarande, men då måste jag bli frisk först, och jag vet inte om det är höga odds för det. Så trots att jag inte gillade varken litteratur eller engelska på gymnasiet, blev det vad min magisterutbildning gick ut på. Blir fortfarande alldeles hög när jag läser om sommarkurser i Oxford och sånt. Jag skulle verkligen gärna göra om alltihop!

Tell me about yourself.
40 år, eller är det 41?, lång, småtjock, mörkhårig. Glasögon. Smart för det mesta, lite bakom ibland. Glad för det mesta, ledsen ibland. Snygg ibland, sorglig ofta. Trött. Alltid, alltid, alltid. Mer än trött. Trött på samma sätt som glömsk är Alzheimers. Hatar ME och avskyr att jag inte har lärt mig bearbeta det bättre efter 17 år. Ganska höga krav på mig själv, vilket har varit svårt att arbeta bort, när ett dagsverke kan vara att duscha. Älskar att läsa, drömmer om att skriva och att resa. Kär i Mikael. Gift med Mikael! Stolt medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga.
What are your strengths?
Gott humör, rätt mycket bakom pannbenet, självförtroende. Och ödmjukhet :)
What are your weaknesses?
Obeslutsam. Och så kan jag inte bestämma mig för vad jag ska skriva mer.
Where would you like to be five years from now?
Om jag fick säga frisk så skulle jag stå ut med nästan vad som helst annat. Kanske inte änka.
What is your greatest failure, and what did you learn from it? 
Om man kan säga att det var mitt failure, så är det att jag inte fattade att man kunde bli så sjuk som jag är av ME, och att jag inte bromsade mycket tidigare. Men som sagt, jag visste ju inte bättre. 
What was the most difficult period in your life, and how did you deal with it? 
Året efter att jag blev sjuk och kom hem från England var riktigt svårt. Dels var jag så trött fysiskt och sov 23 timmar om dygnet, men sen så tog jag på mig ansvaret för att jag var sjuk, och tvivlade emellanåt på att det inte var mitt fel bara, eller att jag skulle ta mig samman på nåt vis. Sen var det svårt flera gånger när jag blev sämre. Svårast nånsin var förra våren, när jag inte sov och blev så dålig att jag ville ta livet av mig.
Give me an example of a time you did something wrong. How did you handle it? 
Det kan väl aldrig ha hänt??
What's the most difficult decision you've made in the last two years and how did you come to that decision?
Tre år -- gifta mig. Ingenting hängde ihop med Mikael, specifikt, utan med tanken på att gifta mig och dela vardagen. Skulle jag orka kompromissa, orka ha någon annans ljud i min vardag, orka bry mig om ett vi när min hälsa redan tog allt jag hade. Det var svårt att våga tro på att jag skulle klara det. Inte specifikt heller för att Mikael var skild, för jag visste att vem som helst har sitt bagage.
How do you want to improve yourself in the next year?
Är det nån som vill ha 30 kg av mig så går det bra. Så generös är jag.
What would be your ideal working situation? 
Ibland saknar jag verkligen att gå till jobbet, ha ett skrivbord. Men om jag blev så frisk att jag kunde doktorera eller arbeta hemifrån skulle jag verkligen bli glad.
What are you most proud of? 
Mig själv. Att jag är den jag är och att jag är positiv trots min sjukdom, att jag inte har några barn osv. Fast jag är rätt stolt och glad över Mikaels barn!
What do you like to do? 
Läsa, ha nagellack, skriva, sjunga, resa, kramas. 
What are your lifelong dreams?  
Bli frisk, eller mindre sjuk i alla fall. Hoppas att varken jag eller Mikael ska leva "långvårdsliv" utan dö lagom mätta på livet. Och att jag ska stå ut utan honom.
What do you ultimately want to become? 
God. En god människa. Kärleksfull, omtänksam, förstående, glad.
What is your personal mission statement?   
Vanity never faileth.
What three character traits would your friends use to describe you? 
Smart, rolig, positiv?
What are three positive character traits you don't have? 
Smal, energisk, beslutsam.
What is your greatest fear? 
Leva ensam utan Mikael. Bli sjukare -- sängbunden mm.
What is your biggest regret and why?  
Konstigt nog har jag inga regrets. Eller ja, det är väl bra såklart. 
What's the most important thing you learned in school? 
Kunskap är glädje.
What are the qualities of a good leader? A bad leader?  
Kunna lyssna och tala i bra proportioner, få människor att känna sig uppskattade. Rättvis. Dålig: självcentrerad, inbilsk, okunnig.
Do you think a leader should be feared or liked?    
Liked. Och respekterad. 
How do you feel about taking no for an answer?  
Visst. Kanske inte på sitt bröllop, men annars så, visst.
Tell me one thing about yourself you wouldn't want me to know.  
Det är ju just den saken jag inte kan tala om!
Tell me the difference between good and exceptional.  
Entusiasm.
There's no right or wrong answer, but if you could be anywhere in the world right now, where would you be? 
På semester.
What's the last book you read?  
Har en bok på sängbordet som jag inte öppnat på 1-2 veckor, så jag har nog glömt av vad den handlar om. Trist att om jag inte läser varje dag så kan jag inte komma ihåg nog mycket för att fatta. Minns inte ens vad det är för bok. En pocket i alla fall. Med mörk framsida.
What magazines do you subscribe to? 
Inga särskilt långvarigt. Allt i hemmet, Det bästa, Språk brukar vara vanligast. Ingen just nu.
What would you do if you won the lottery? 
Åka på semester. Köpa en Rut. Köpa en större lägenhet. Köpa presenter till folk.
What do you like to do for fun? 
America’s Funniest Home Videos. Jag vet att det inte riktigt var ett sånt svar som förväntades, men så är det.
What do you do in your spare time? 
Läser?
What is your favorite memory from childhood? 
När mamma jagade oss runt köket/hallen/matrummet på Gårdskullavägen.
If you were an animal, which one would you want to be?
Delfin. De är glada, intelligenta och hjälper människor.
Why is there fuzz on a tennis ball?
För att du ska ha nåt att fråga om.
If you could choose one superhero power, what would it be and why? 
Kunna flyga. Äsch, borde svarat obegränsad mängd energi.
With your eyes closed, tell me step-by-step how to tie my shoes. 
Kan du inte det själv?

Inga kommentarer: