Inte allt är sant, det vet jag

Tidningarna brukar vinkla saker, det vet jag.

Men man kan bli anti-rojalist för mindre än det här:

Försvaret (=skattebetalarna, alltså inte ens kungahuset själv) står för ett antal adjutanter, som är högutbildade och framgångsrika inom sin militära sfär, typ överstar, och alltså dessutom dyra i lön (de som nämndes i artikeln tjänar 47 - 71 tusen i månaden). Men när de är i tjänst en månad var om året hos kungafamiljen så består deras uppgift i att hålla Victorias väska, bära hennes blommor och presenter med mera. Med mera, det måste vara dagens överdrift.

Aftonbladet skriver:
 "Kopplingen till försvaret är historisk. Kungen är både amiral och general. Uppdraget är även en utbildning där adjutanten får en unik inblick i den statsceremoniella ledningen av Sverige, säger Håkan Pettersson, stabschef hos kungen... Adjutantskapet innebär hela spännvidden från att vara rådgivare, operativt ansvarig för genomförandet av olika programpunkter, till att även hantera till synes enklare uppgifter."



"Rådgivare" till Victoria när hon är på stadsbesök? Vilka skor som passar till klänningen måste hon ha nån annan som säger, för en örlogskapten eller liknande har nog inga såna råd att ge. "Operativt ansvarig för genomförandet av olika programpunkter?" Betyder det vad det låter som, att säga till när det är dags att åka, att hålla koll på klockan så kronprinsessan -- förlåt, den blivande statschefen -- inte hälsar på publiken för länge och kommer för sent till när hon ska klippa bandet vid öppnandet av en ny fabrik. Och alla hålltider har han redan fått på en lapp (eller så har han dem i telefonen vilket är troligare) från hovets sekreterare.

Jag heter Anja Olergård, och jag är på god väg att bli republikan.

Har däremot en tanke om hur detta kunde avhjälpas:

Anna Anka var nåt på spåren när hon hade en dokusåpa där hon sökte efter en assistent. Minska arbetslösheten genom att anställa nån som inte redan har ett jobb. Och så får den assistenten bära blommorna. Det ska såklart inte vara nån stureplansnisse som bara vill bli känd, men nån vettig människa har vi nog som är både arbetslös och duglig.

Sen får firman kungahuset börja bete sig som vilken annan firma som helst. Bära sina egna kostnader. Visst kan de få lön som alla andra, men inte både lön och gratis boende och gratis allting. Deras garderob kan sponsras av affärer som vill kunna skryta med att de är kunglig hovleverantör. Eller så gör de som på Oscars-galan, att folk får slåss om att klä de kända. Och inte sjutton ska de vara straffbefriade. Låt dem betala sina egna parkeringsböter! Om de vill ha fördelen att ställa sig nära nåt för att folk inte ska fota dem, så tycker jag de har råd att betala för det. Och är de på officiellt besök får den officiella bilen stå var det behövs. Men inte när de ska shoppa, äta middag eller parta.

Nä, nu orkar jag inte tänka på det här längre.

Inga kommentarer: