Lite Nobel


För andra året i rad var prinsessan Madeleine inte med på Nobelfesten. Hon var kvar hemma i New York och firade att det var 100 år sen Marie Curie fick Nobelpriset för andra gången. Har inte sett några bilder på det än. De har säkert inte börjat än, eftersom de är sex timmar efter oss.
Underhållningen var av Romeo & Juliakören. Obegripligt som vanligt. Så är det väl med riktig finkultur.
Blommorna var som vanligt hämtade i San Remo där Alfred Nobel levde i flera år och där han också avled den 10 december 1896. I år skulle de påminna om sommaren, för Tranströmers skull (huh?). Och en bordsdekoration som var hög och rött och rosa hörde jag kommenteras att det skulle föra tankarna till kurbits, och det gjorde de. Det var fint.
Menyn är alltid hemlig, men nu är den redan äten och får kommenteras:
Till förrätt bjuds Homard en cocotte sur lit de légumes d’hiver au vinaigre et purée de topinambours, alltså hummer som bakats i små porslinsformar med vinterns grönsaker i vinäger med en puré på jordärtskockor.
Varmrätten lyder på franska Pintade accompagnée de cèpes et airelles, d’oignons grelots et racines de persil, sauce veloutée och består avpärlhöns som ackompanjeras av svamp och lingon samt lök av och persiljerot och gräddsås.
Som avslutning serveras Mousse aux mandarines et chocolat blanc sur fond de cannelle, vilket innebär mousse på mandarin- och vit choklad med kanelsås garnerat med hallon och en fruktgelé.
Det är en väl balanserad och varierad meny som följer säsong, vilket på senare år har nästan har blivit obligatoriskt. Dessutom dominerar de inhemska råvarorna, exempelvis hummer, jordärtskockor, persiljerot, svamp och lingon. Också detta har blivit i stort sett givet, delvis med tanke på rådande trender (som miljöhänsyn, närodlat och klimatsmart), men också för att marknadsföra Sverige.
Endast desserten är baserad på importvaror och i högre grad än man skulle kunna anat. Kombinationen av mandarin, choklad och kanel för tankarna till jul och vinter. (Matinfon hämtad från DN.) Det låter gott. Själv åt jag just upp den sista Brie-osten med ett par saltiner till. Och dagen till ära hade vi servetter vid middagen. Om man kan kalla varsin ruta hushållspapper för servett :)
Som vanligt ska jag ta upp klänningarna när jag orkar. Och som vanligt kan man inte kopiera Aftonbladets bilder. Men där finns närmare 100 foton för den intresserade. De andra tidningarna har såklart också bildspel.
Varje pris är enligt Wikipedia värt 10 miljoner kronor 2011.
Själva Nobelpristagarna presenteras lite lagom lättillgängligt här (saxat från Aftonbladet):
Här är årets Nobelpristagare
 Medicin/fysiologi: Tilldelas Bruce Beutler, Jules Hoffmann och Ralph Steinman för deras forskning kring immunförsvaret.
 Fysik: Tilldelas Saul Perlmutter, Brian Schmidt och Adam Riess. De tre upptäckte universums accelererande expansion genom att studera avlägsna supernovor.
 Kemi: Tilldelas professor Daniel Schechtman för upptäckten av den så kallade kvasikristaller. Den kontroversiella strukturen provas i allt från stekpannor till motorer.
 Litteratur: Tilldelas den svenske poeten Tomas Tranströmer. "Han ger oss nytt tillträde till verkligheten”, sa Svenska Akademiens ständiga sekreterare Peter Englund vid tillkänagivandet.
 Fredspriset: Tilldelas Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den liberianska medborgarrättskämpen Leymah Gbowee och jemeniten Tawakkul Karman för sitt fredsarbete i Afrika och arabvärlden.
 Ekonomi: Tilldelas Thomas Sargent och Christopher Sims. De får priset "för deras empiriska forskning om orsak och verkan i makroekonomin".


Inga kommentarer: