Vem ska betala?

Ni har väl hört om det här med silikonbrösten med farligt industrisilikon i. Käck vinstidé. Läs t ex här: SvD.

Vissa länder betalar nu för uttag, andra länder betalar inte. Vissa betalar för uttag men inte nyinsättning. Det finns några olika varianter och jag har absolut inte ordning på dem. Dessutom har jag lite svårt att bestämma mig för vad jag tycker -- för ovanlighetens skull.

Å ena sidan har staten givetvis inte ansvaret för om jag är så dum att jag stoppar in lösbröst, vilket ju måste anses som en dum idé rent hälsomässigt, godkänt silikon eller ej. Men å andra sidan så har ju nån lurats med kvaliteten, och tjänat pengar på det. Och om nån har tagit alla sina sparpengar till en förstoring och sen läcker det där industrisilikonet, då blir det ju ändå statens "ansvar" i form av akutbesök och kanske långvariga problem och sjukdomar, som ju riskerar att bli ännu dyrare för staten. Tänk om människan aldrig mer kan jobba! Och inte är det statens fel, inte, men det är ju omänskligt att bara ge oskyldiga sjuka sjukpenning, inte såna med självförvållade problem. Typ om man får leverproblem efter ett liv med ögat i flaskan, eller lungcancer efter för många dejter med nikotinpinnen. Eller varför inte om man bryter benet i skidbacken. Eller slår i huvudet i taket och får hjärnblödning. Tala om självförvållat.

Nej, det här är inte lätt faktiskt.

När pengar är inblandade är det inte lika lätt att säga vad rätt och fel är. Svart och vitt kan bli lite grått. För man ska inte bara stå på sig om det kostar oskyldiga personer oskydliga skattepengar. Fast hur kan man ha dubbelmoral, eller åtminstone flytande gränser, i ett fall utan att börja ha det i alla? Vad kostar redbarhet egentligen?

Inga kommentarer: