10 saker att inte göra mot sig själv

Sveriges Fibromyalgiförbund har visst översatt (?) en lista med 10 saker man ska sluta göra mot sig själv om man har FMS och/eller ME. Jag såg listan på norska hos duktiga SerendipityCat och var tvungen att återge den. Även om jag har friska läsare (hurra för det) så tror jag man kan anpassa budskapet till många situationer. Men här kommer det:

När du har en kronisk sjukdom som fibromyalgi eller kroniskt trötthetssyndrom har du tillräckligt mycket att kämpa emot – du behöver inte göra det ännu värre för dig själv!!

Det är svårt att INTE göra det eftersom det enligt samhällets definition är ”fel” på en om man inte alltid orkar vara i farten, hela tiden. Vi förväntas jobba heltid på stressiga arbeten, vi ska vara fantastiska föräldrar, ha ett perfekt hem och hålla takten med alla andra. Om du inte klarar av allt detta måste du ha allvarliga brister!

Att ta sig ur detta tankesätt är svårt, men det kan vara bra för oss och hjälpa oss att må bättre. Men det krävs arbete. Första steget är att erkänna vad det är du gör för att leva upp till idealet för vad du ”förväntas” göra. Här följer 10 skadliga saker som du ska se upp med.

1. Att ”övergöra” saker och ting.
Att hushålla med vår energi är avgörande för oss – vi blir bara sämre om vi gör mer än vad våra kroppar klarar av.

2. Att kritisera dig själv.
Du vet bättre än någon annan att du verkligen är sjuk, så ge dig själv en chans! När du ertappar dig själv med att vara självkritisk, ersätt de kritiska tankarna med något i stil med ”Jag gör så gott jag kan och jag kan inte göra mer än så”.

3. Att klandra dig själv.
Det är ju inte så att du har bett om att en kronisk och nedbrytande sjukdom ska komma och knacka på din dörr och fullständigt slå bort benen under dig. Oavsett vad vissa personer säger så är din sjukdom INTE ditt fel!

4. Att tro på andras negativa åsikter.
Det kommer alltid göra ont att höra någon säga att du är ”lat”, ”knäpp” eller ”värdelös”. Den som fortsätter att göra så gott han/hon kan är starkare än de flesta. Det är detta du måste komma ihåg.

5. Att ha orealistiska, positiva förväntningar.
Vi har en tendens att lägga allt vårt hopp och all vår tilltro till varje ny behandling som vi provar och det gör att vi bäddar för en jättebesvikelse när det visar sig att vi inte alls blir botade med en gång. Ha inställningen att varje förbättring är en framgång och kom ihåg att vi vanligtvis behöver använda oss av flera olika typer av behandlingar för att verkligen göra framsteg.

6. Att ha orealistiska, negativa förväntningar.
Den andra sidan av myntet är att utan framgång prova behandling efter behandling, vilket får dig att känna som att ingenting någonsin kommer att fungera. Att tänka så kan hindra dig från att prova nya behandlingar som faktiskt skulle kunna hjälpa dig och det kan också skapa en omvänd placeboeffekt - dvs. att behandling inte fungerar eftersom du är övertygad om att den inte kommer att fungera.

7. Att sätta dig själv sist.
Många av oss vill gärna lägga ner vår energi på människorna runt omkring oss, på vårt jobb, våra plikter – bara för att sedan märka att vi inte har någon energi kvar till oss själva. Det funkar inte att göra så. Om du inte tar hand om dig själv i första hand så kommer du att ha mindre och mindre att ge till andra, ända tills du inte har något kvar att ge alls eftersom du bara blir sjukare och sjukare. Att ta hand om dig själv är överlevnad, inte själviskhet.

8. Att ge upp för tidigt.
När du provar en ny behandlingsform eller gör en livsstilsförändring kan det ta tid innan du märker av effekterna av den. Om du ger upp för tidigt kan du gå miste om långsiktiga fördelar. Ge din kropp tid till att anpassa sig till förändringarna.

9. Att låta stressen dominera ditt liv.
Vårt liv är fyllt av stressorer och att vara sjuk är ytterligare en. Problemet är att stress förvärrar våra symptom. Försök att hitta sätt att minska eller hantera din stress så att den inte fortsätter att köra dig i botten.

10. Att fråga varför.
Vi vill alla veta varför vi är sjuka. Är det genetiskt? Är det på grund av din kost? Vaccin? Bekämpningsmedel? Infektion? Någon form av straff? Varför drabbade sjukdomen just dig och inte de miljoner andra människor som är precis som du? En massa frågor av den här typen kan leda till en nedåtgående spiral av självanklagelser, skuldkänslor och ökad stress. I stället för att fråga oss ”varför” behöver vi ställa frågan ”vad händer i min kropp?”. Det är denna fråga som kan hjälpa till att avslöja orsakerna till de olika symptomen och därmed hjälpa till att leda fram till behandlingar.

1 kommentar:

Monica sa...

Bra råd till vem som helst!