Nu blir det politik

Miljöpartiet (eller nån medlem däri) har gett på förslag (eller motionerat, eller yttrat sig gillande om) att ungdomar och barn ska få rösträtt. Det är inte konstitutionellt. Ageist, antar jag att de tycker.

OK, det är sååååååååååå enkelt att dra slutsatsen att om unga under 18 år bedöms vara mogna nog att förutse konsekvenserna av sitt handlande/röstande och fatta mogna beslut, så kan de även få börja köpa och dricka alkohol, samt köpra bil. Kanske båda på samma gång, eftersom det bara är förutfattade meningar att unga inte förmår fatta vettiga beslut.

När vi ändå håller på kan vi ta bort alla regler om ålder för äktenskap också. Det var ju tal om det härom dagen, det där med barnbrudar och så. Och en 40-åring som vill gifta sig med en 7-åring? Hey, hade min skidlärare Ole friat när jag mötte honom så hade jag tackat ja (år 1977).

Jag säger inte att unga inte har åsikter, men att ett barns åsikter ska få styra landet är Kejsarens nya kläder, fast utan kläder, om ni fattar.

Faktum är att om åldersgränsen skulle flyttas åt nåt håll, så är det uppåt. Kanske man skulle vara 25 för att få rösta? Eller göra ett partitest först. Det är det jag alltid har sagt -- att rösta är egentligen för avancerat för befolkningen, men demokrati är det bästa vi har kommit på hittills.

Läs till exempel det här debattinlägget i SvD.

4 kommentarer:

Stina sa...

Jag tycker absolut inte att åldergränsen för att rösta ska höjas till 25. I mitt fall skulle det innebära att jag skulle få börja rösta när jag fick mitt andra barn. Känns som att jag redan varit med i svängen ett tag då. Men jag tycker inte den ska sänkas heller. Den ligger nog rätt bra där vid 18.

Anja Olergård sa...

Ja, bara för att du råkar vara vettig, Stina, så kan man inte tro att alla andra 25-åringar är det. Men det var bara en tanke, som nog inte skulle slå väl ut.

Stina sa...

Bara för att du råkar vara vettig Anja, så kan man inte tro att alla andra 41-åringar är det... ;-)

Monica sa...

Jag hade en diskussion med min lillasysters kompis om detta på fejan. Jag hävdar att demokrati inte är så ofelbart som vi alltid lär oss. Det är toppen så länge alla röstar rätt, eller hur? De flesta har varken den analyserande förmågan eller kunskapen för att kunna fatta beslut om vem som borde leda ett land. Å andra är de flesta politiska partier här i Sverige "same, same", så det spelar inte så stor roll vad man röstar. Jag tycker inte att man ska sänka rösträttsåldern, men inte behöver man höja den heller. Vi får nog leva med detta ofullständiga system...