Glamoröst

Jag älskar en blogg som heter This is glamorous.

Dess motsats skulle heta Det här är praktiskt (för visst är utrikiska mer glamoröst än svenska?). Och på den bloggen skulle man visa fotriktiga skor, stickande och sticksiga yllestrumpor, bekväma ryggsäckar till jobbet och magväskor till shoppingturen. Tjocka jackor med tåtar och resår och andningshål i armhålan. Reflexer. Icke klädsamma mössor, som förresten också sticks och definitivt förstör den tillstymmelse du hade till frisyr. Smycken får på sin höjd vara ett diabetesvarningsarmband eller en nyckelkedja du slöjdat själv.

Tygerna är rejäla. Fladdrar minsann inte för vinden.

Men så finns det då den där andra världen. Där ljusa tyger (som lätt får fläckar) som är så tunna att de följer med naturen dit han går (och alltså inte håller sig precis där man hade placerat det, för att gömma det ena och andra). Skor med hög, vass, instabil klack och spetsig tå, som trots att det på långpromenad lätt skulle kallas tortyrredskap ändå. är. så. vackra.

Och tassels, guld och silver, kristaller, saker utan annat existensberättigande än att det pirrar i magen av dem, av habegär och ren lycka att de existerar på denna jord.

Men inte är jorden stillsam och förnuftig, präktig, fotriktig. Nej, jorden är passionerad och seriöst överdriven. 45 plusgrader nånstans och 35 minusgrader nån annanstans. Och tsunamis och cykloner och tornador och stormen Gudrun och megastorm Sandy.

På skidresa vill jag vara väldigt varm och belåten, men när man fotograferas för en drömsk tidning vill jag ha håret flygande i vinden och allt pynt som bara kan få plats.

Det är väl tur att vi inte måste välja mellan glamour och praktisk. Var sak har sin stund. Leve ytterligheterna och variationerna. Och valförmågan.

Inga kommentarer: