Maktlös

Vår elräkning ligger runt 1400:- varje kvartal, sommar som vinter. Förutom räkningen jag såg i inboxen idag, som var på över 2000:-. Jag tittade på mätarställningen, jämförde med både samma period förra året och kvartalet före detta. Under 300 kWh även förra december, och i år 550. Det är ju inte rimligt att förbrukningen nästan är fördubblad. Och särskilt inte när ingen förklarlig orsak finns. Först tänkte jag att det var för att dörren till kylskåpet stått lite öppen när vi var i Skåne på begravning. Men ökningen var på alla tre månaderna, så den förklaringen stämde inte. Inte heller att vi haft adventsljus tända, för det gällde som sagt hela kvartalet och vi hade dessutom adventsstjärnorna tända förra december också. Så vad kan det vara? Vi har inte plötsligt börjat torktumla mer. Jag har en surfplatta som laddas ibland, men har i gengäld dragit ut sladden till datorn. Jag har kanske micrat mer lasagne än jag brukar, men det kan väl inte öka förbrukningen med närmare 100%?

Folk brukar klaga och säga att just elräkningarna är så svåra att förstå. Själv kan jag inte svälja att en sån här grej händer, och det inte finns nåt att göra. Att jag är helt maktlös. Ska se om jag kan glo på själva mätaren imorgon. Fast vad skulle den visa? Vem som kör all sin hushållsel på vår lina?!

Om telefonräkningen är extra hög så kan man i alla fall se vilka samtal till Uzbekistan som drog iväg pengarna, eller kanske troligare att man ringde och röstade på Ninni några gånger. Men en mätarställningsuppgift på elräkningen säger egentligen ingenting. Man kan inte förstå nånting eller få svar på några frågor. Men eftersom det är ordentligt angivna siffror så invaggas man i tron att det måste vara sant, och man har inget att sätta emot.

Har ni haft liknande problem? Har ni några tips att ge mig?

1 kommentar:

Stina sa...

Inga tips tyvärr.. Vår var faktiskt också på mer än vanligt. Väldigt mycket mer än er, men det går ju inte att jämföra en tvårummare med ett hus som delvis är eluppvärmt. 2600 fick vi punga ut med - på EN månad. Inte kul. :-)