Forskning?!

En norsk vid namn Wyller har "forskat" på ME. Han hittade sina 120 patienter genom att ställa det enda kravet svår trötthet i mer än tre månader.

För er som inte är insatta finns det olika diagnoskriterier för ME/CFS. De allra bredaste kallas Fukuda. De har fått mycket kritik eftersom de är som en för stor tratt och släpper igenom allt möjligt som inte alls är ME/CFS. Fatigue är också ett av huvudsymptomen vid cancer, MS, depression med mera. Det finns en bättre kriteriesamling som de flesta biomedicinska forskare, läkare och patienter föredrar. Men om det handlar inte detta inlägg. Kom ihåg, norrmannen forskar på ME, hittar 120 "patienter" till studien.

Endast 73% av dem lyckades komma igenom Fukuda-tratten, den som är FÖR VID!

Alltså, idag har jag inget som helst tålamod med sån skit. Får folk hitta på vad som helst och kalla det vetenskap, så länge det passar deras egna teorier? Tydligen.

Jag har också hört talas om en ny diagnos från Danmark. Jag minns inte namnet, men den hette nåt i stil med CSDS, Complete Somatic Denial Syndrome. Drabbar främst enkelspåriga psykiatrer men kan även innebära livsfara för verkligt sjuka människor. Vi får väl se om den kommer med i WHO:s lista över sjukdomar 2017...

2 kommentarer:

Sara sa...

Det problematiska med csds är att det inte finns några möjligheter till slutenvård. Inte ens i de fall där patienten uppvisat ett farligt beteende och av specialister bedöms vara farliga för sin omgivning har vi hittills sett ett enda fall av tvångsvård.

Har därför beslutat att starta ett enfrågeparti nu när det är valår och allting. Fråga ett kommer att behandla införandet av triage på läkar- och psykologlinjen samt årligen återkommande bedömning av psykstatus.

Nilla sa...

Som man frågar får man svar. De som inte vill kännas vid ME som en fysisk sjukdom kan ju vinkla sina så kallade forskningsstudier så att de får de svar de vill. Skrämmande tycker jag, allrahelst när det faktiskt finns rätt mycket forskning som visar att ME är en autoimmun sjukdom.