Försäkringskassan

Det här varit protester i helgen mot FK:s omänskliga och rättsosäkra sätt att hantera sina försäkrade medborgare. Det går nästan inte en vecka utan att jag hör om någon ny som har blivit nekad sjukpenning, fått den indragen efter flera år eller att FK kommunicerar saker i stil med att Vi har den största respekt för dina symptom men du har inte bevisat att du inte kan jobba och du är därför 100% arbetsför och utskriven från FK. "Den största respekt" har alltså fått en helt ny innebörd och är numera synonymt med Vi skiter blankt i. Och så kan man lägga till "påstådda" före symptom så blir det helt rätt. Eller ja, helt fel såklart. Jag är säker på att det finns ett ganska stort antal människor som har fått posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, efter FK:s behandlande. När de drar in ens försörjning och man bara är lite sjuk kan man ju jobba eller gå till Arbetsförmedlingen. Men jag kan ju inte ens sitta på en stol en timme om dagen, ens om jag hade fått lov att blunda och inte göra nåt annat än sitta, och hade de plötsligt dragit in min försörjning hade det blivit kris. Men nu har de inte gjort det så jag ska inte stressa upp mig för det. Men de som har levt så i åratal borde få medalj och skriftlig ursäkt från Socialförsäkringsministern och rejäl ränta på pengarna samt ersättning för sveda och värk och psykisk terror.

Ja, jo, jag kommer inte ens ihåg vad jag skulle skriva.

Jo, jag hoppas att de två i bekantskapskretsen som har fått cancerdiagnos här i oktober får vara sjukskrivna hela sin behandling utan problem. FK vill gärna ha ett vattentätt regelverk för hur länge man får lov att vara sjukskriven för vilken sjukdom/medicinsk åtgärd. Som ME-sjuk har ohälsa och aktivitetsoförmåga varit en del av ens liv kanske flera år innan man behöver gå till fk, för att man har löst det genom att gå ner frivilligt i tid, plugga istället för jobba (det gjorde jag) eller hitta ett enklare jobb närmare där man bor el dyl. Men som cancerpatient kan jag tänka mig att man inte frågar sig om man mister sin SGI om man inte anmäler sig till AF för att man fortfarande ligger på sjukhus. Och jo, det gör man. Reglerna är så rigida att det ibland, nej ofta, nej JÄMT, är löjligt. Om FK säger att man inte får vara sjukskriven längre, men man ligger inlagd och därför inte kan gå till AF och anmäla sig som arbetssökande första vardagen efter beskedet, då mister man sin SGI. De kan bestämma rent huvudlösa och helt hjärtlösa saker om folks liv och möjlighet att få mat på bordet.

Men som sagt, det har varit protester idag men jag har inte orkat engagera mig i det också. Kanske själviskt av mig att inte engagera mig i det bara för att jag själv har ett f n problemfritt förhållande till FK, men det är så många saker man borde engagera sig i så vi måste alla välja. Ingen orkar allt, vi klarar oftast knappt nåt :-)

Men det är verkligen synd om människorna.

Inga kommentarer: