Tänk efter före

Härom dagen i vår dagliga läsning tillsammans av Mormons bok var det en vers, eller bara en mening faktiskt, som satte sig på hjärnan. Det var i Mosiah 10 tror jag och de sa att de skickade spejare för att upptäcka om fienderna förberedde för krig.

Nu är ju sällan de där krigskapitlen bara historier om krig utan lärdomar till oss i vardagen. Jag tänkte med en gång att man inte kan sitta och vänta på att fienden anfaller en, för då är det för sent. Man behöver upptäcka planer på att förgöra en tidigare än när armén står för dörren.

Det här kändes applicerbart på flera sätt, men framförallt på mitt favoritämne äktenskapet. Om man en vacker dag upptäcker att man råkar älska en annan än sin man så kanske det är för sent att rädda äktenskapet. Men om man börjar försvara äktenskapet, skicka ut spejare och spana på läget, så kan man upptäcka små förändringar som det inte är för sent än att göra nåt åt. Boten kanske är så enkel som att gå på dejt, att få egentid, att prata om nåt annat än barnen osv osv. Och då gör man en till synes liten kursändring men som på sikt kanske hade lett till ett kraschat äktenskap.

Jag tror så mycket på att ett äktenskap är något aktivt, rättare sagt så är ju själva äktenskapet dött och gör inget av sig själv, men personerna i det har makten över det på ett aktivt sätt. Och blir man passiv då är det kanske som att låta bli att betala hyran. En gång och man får en påminnelse, men efter sex månader blir man vräkt. Typ. Att vara passiv när det gäller något viktigt är också en sorts val och som ger följder. Ingen kör ju bil med bara gasen, dvs utan att också styra.

(Jag vet också att man inte kan tvinga nån annan att älska en eller att vara gift med en. Min syn på att man sitter och kör äktenskapet snarare än sitter i baksätet och bara åker med, förutsätter ju att båda två är med i bilen.)

1 kommentar:

modren sa...

Råkade se första delen av ett parrelationsprogram i 7:an kl 22 ikväll. Ett antal par som håller på att skiljas och ska göra ett sista försök. Faktiskt så intressant att jag inte kunde stänga av. Två kloka människor leder i en paradisisk omgivning. En tjej började med att beklaga sig över att mannen stack när hon väntade barn så hon fick klara hela graviditeten och förlossningen själv. Sen sa hon att hon hade ljugit för sin karl när hon väntade barn, att det inte var han som var far till barnet. Inte konstigt att han stack!
Folk alltså. Men jag tror att man kan lära sig en del av programmet ändå.
modren